THE 2024 SUMMER SCHOOL "CYBERCRIME IN CRIMINAL JUSTICE"

for Lecturers, Practitioners and Students from Vietnam and Germany

16 - 20 September 2024

Program

(updated 10.06.2024)

Saturday, 14 September

05.11	Departure from Passau by Train (ICE 1020)
09.55	Arrival at Frankfurt Flughafen Fernbahnhof
13.55	Flight VN 36 from Frankfurt (FRA) to Hanoi

Sunday, 15 September

06.05	Arrival in Hanoi
09.00	Check in
	Silk Path Hotel
	195-199 Hàng Bông, Hoàn Kiếm, Hà Nội
All day	Preparation of documents for Summer School 2024
16.30	Preparatory Meeting with Timo Rinke, Country Director of FES Vietnam
	Silk Path Hotel
17.45	Transfer to restaurant
18.00	Welcome dinner
	Quán Ăn Ngon

18 Phan Bội Châu, Hà Nội

Monday, 16 September

CYBERCRIME IN CRIMINAL LAW

08.15	Opening of the event / Greetings
	- A/Prof. Nguyen Thi Que Anh (Dean of the VNU- UL)
	- Timo Rinke, Country Director of FES Vietnam, Hanoi Office
	- Prof. Dr. Robert Esser (University of Passau, UP)
	- Prof. Dr. Cao Thi Oanh (Hanoi University of Law)
09.00	Cybercrime in Vietnam and the legal system to prevent and combat (Prof. Dr. Le Lan Chi, VNU-UL; 30 min.)
	Cybercrime in Germany and the European Union (Prof. Dr. <i>Robert Esser</i> , UP; 30 min.)
	Discussion
10.45	Coffee break
11.00	DDoS attacks – targeted overloading of information technology systems (Julia Eckl, UP; 20 min.)
11.20	Overview on cybercrime committed by offenses violating the confidentiality, integrity and availability of computer data, computer network systems, and telecommunications networks (<i>N.N.</i> , Academic Assistant, HLU; 20 min.)
11.40	Discussion
12.00	Joint lunch
13.30	Cyberattacks with malware on companies, public institutions and private individuals (<i>Amelie Schober</i> , UP; 20 min.)
13.50	Criminalisation of the operation of "criminal" trading platforms and fake shops on the internet (Max Bühling, UP; 20 min.)
14.10	Crime of using computers, telecommunications networks and electronic device to commit acts of property appropriation under the 2015 Vietnam Penal Code (<i>N.N.</i> , HLU; 20 min.)
14.30	Discussion
14.50	Round trip

Visit of Vietnamese Parliament (25 minutes from VNU by bus)

18.00 Individual dinner

Tuesday, 17 September

CYBERCRIME: OFFENSES TARGETING THE VICTIM'S PERSONAL AND INTIMATE SPACE

08.30	Criminalisation of Internet harassment in Vietnam (N.N., HLU; 20 min.)
08.50	Cybergrooming / Sexting: Criminally relevant risks of intimate communication (Emma Herrmann, UP; 20 min.)
09.10	Cyberviolence in the specific context of domestic violence against women: An analysis based on case law of the European Court of Human Rights (Ulrike Koch, Academic Assistant, UP; 20 min.)
09.30	Discussion
10.10	Coffee break
10.30	School violence in Cyber violence and in Vietnam: Old wine in new bottle? (<i>N.N.,</i> VNU; 20 min.)
10.50	Cyberbullying and Cyberstalking: "New" forms of exposing, insulting or harassing people with communication media? (Ulrike Koch, Academic Assistant, UP; 20 min.)
11.10	Identity theft on the Internet (Sarah Forster, UP; 20 min)
11.30	Discussion
12.00	Joint lunch
14.00	Victims of sexual harassment in cyberspace: What are their rights and weapons? (Mai Thanh San Academic Assistant VALL: 20 min)
14.20	(<i>Mai Thanh Son,</i> Academic Assistant, VNU; 20 min.) Spam and Phishing – Punishability of access to victim data in the light
14.20	of victimology (Christoph Stich, UP; 20 min.)
14.40	Using computer networks, telecommunications networks, data, and computer systems to forge and defraud victim to appropriate asset (<i>N.N.</i> , HLU; 20 min.)

Summer School VNU-UL – FES – UP/HRCP – Cybercrime in Criminal Justice (2024) –

15.00	Discussion
15.30	Round trip
	Vietnam Museum of Ethnology (10 minutes from VNU by bus)
18.00	Individual dinner

Wednesday, 18 September

TRANSFER TO NINH BINH

07.30	Meet at FES Hanoi (with baggage)
08.30	Visit at the Embassy of the Federal Republic of Germany (Hanoi)
	Information on current legal issues and social development in Vietnam
11.00	Departure / Transfer to Ninh Binh
12.30	Joint lunch
14.00	Arrival in Ninh Binh and Check-in
18.00	Joint dinner

Thursday, 19 September

CYBERCRIME IN CRIMINAL JUSTICE – SANCTIONS AND PROSECUTION OF SUSPECTS

08.30	Investigations in the area of cybercrime (digital evidence, cloud evidence, social networks) (Anna Baumann, UP; 20 min.)
08.50	Challenges of gathering evidence in cybercrime cases (<i>N.N.</i> , HLU; 20 min.)
09.10	Electronic evidence in criminal procedure law – A comparative approach (<i>N.N.</i> , VNU; 20 min.)
09.30	Discussion
10.00	Coffee break"
10.20	Victims rights in cybercrime proceedings (Emilia Fischer, UP; 20 min.)
10.40	The Accused's rights in cybercrime proceedings: similar or different? (N.N., VNU; 20 min.)

Summer School VNU-UL – FES – UP/HRCP – Cybercrime in Criminal Justice (2024) –

11.00	Defending in a digital procedural space – A defense counsel perspective (<i>Prof. Dr. Michael Tsambikakis</i> , Defense Counsel, UP; 30 min.)
11.30	Discussion
12.00	Joint Lunch
14.00	Prevention of cybercrime aiming to fraudulent appropriation of property: the case of "F88" in Vietnam (<i>N.N.</i> , VNU; 20 min.)
	Questions of law and questions of facts in "millions of billions of VND" cybercime gambling cases in Vietnam recently (<i>N.N.</i> , VNU; 20 min.)
	Discussion
16.00	Conclusion: Summary of the seminar's results and final discussion
	End of the 3 rd day
18.00	Individual dinner

Friday, 20 September

MOOT COURT

08.30	Introductory Remarks on the Moot Court Case (Prof. Dr. Robert Esser)
09.00	Preparation of the Moot Court in separate groups representing the claimant's (Public Prosecution) and the respondent's (Accused) side
10.00	Moot Court – First Round
12.00	Joint lunch
13.30	Moot Court – Second Round
16.00	Coffee break
16.30	Moot Court – Feedback session
17.30	Concluding remarks / Closing ceremony
18.00	Individual dinner

Saturday, 21 September

EXCURSION / TRANSFER TO HANOI

14.00	Departure to Hanoi
12.00	Joint lunch
09.00	Excursion

Summer School VNU-UL – FES – UP/HRCP – Cybercrime in Criminal Justice (2024) –

17.00	Wrap-up meeting (FES)
18.15	Transfer to Noi Bai International Airport
22.55	Flight back to Germany (VN 37)

Sunday, 22 September

DEPARTURE

06.00	Arrival in Frankfurt
08.02	Frankfurt Flughafen (Long Distance Trains) to Passau (ICE 23)
12.25	Arrival at Passau Main Station